Vranovská nemocnica začala využívať na hojenie rán novú metódu

12.08.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 12. augusta (TASR) - Oddelenia Vranovskej nemocnice n. o. vo Vranove nad Topľou začínajú využívať metódu Vacuum Assisted Closure Therapy (V.A.C.), ktorá má pacientom zabezpečiť rýchlejšie hojenie rán. Podľa vyjadrenia Zuzany Gajdošíkovej zo spoločnosti Svet zdravia, a. s., do siete ktorej patrí aj táto nemocnica, uvedená metóda je úplne nová a minulý týždeň ňou ošetrili prvého pacienta.
Táto terapia sa podľa Gajdošíkovej v poslednom čase často využíva ako účinná terapia pri efektívnom hojení akútnych, traumatických i chronických rán.
Zástupca primára chirurgického oddelenia vranovskej nemocnice Ján Šaffa vysvetlil, že celý systém tohto moderného hojenia rán je založený na kontrolovanom a lokalizovanom podtlaku, ktorý je vyvíjaný priamo na ranu a urýchľuje tvorbu nového tkaniva.
"Podtlak pomáha uzatvárať ranu a pomocou špeciálneho odsávacieho zariadenia z nej odvádza prebytočný tkanivový mok a exsudát. Tým znižuje množstvo baktérií v rane," uviedol Šaffa a doplnil, že podtlakom sa rana uzatvára, zvyšuje sa prekrvenie pokožky a stimuluje sa rast granulačného tkaniva.
 

Vyberte región